måndag 26 maj 2014

Experiment på bloggen

Nu ska jag prova en ny grej. Jag ska skriva om min lördagskväll som om det var ett kapitel i en bok, inte ett blogginlägg. Hundra procent självupplevt alltså men ni kan låtsas att det är på låtsas.

De ska grilla och ha trevligt för lillebror är på besök, trots att lillebror inte alls vill äta med de andra utan framför tv:n. Det blir bråk, det blir det alltid. Det blir tvångssittning vid middagsbordet där alla tuggar snabbt och tar stora klunkar av vinet. 

Hon har på sig ett par rosa korta shorts med hög midja och en lila paisleymönstrad skjorta som hon knutit så att en liten glipa maghud syns. En sådan outfit som bara rätt personer fattar, de som vet att lila och chockrosa är snyggt ihop.
Under middagen sitter mamma bredvid och under bordet pekar hon på shortsen och skrattar.
- Du ser ju gravid ut!
- Men va? Det är ju bara gylfen som putar ut när jag sitter, varför säger du så för?
Mamma fortsätter fnissa och skär så hårt i sin biff att tallriken kanske kommer spricka. Överreaktionen bränner på hornhinnan. Tuggar snabbare, dricker mer. 

Hon går trotsigt upp till garderoben och väljer ut en snäll och prydlig ljusgul klänning som visar upp hennes midja. Den putande magen som inte alls beror på graviditet göms under kjolen.

- Sådärja, säger mamma. Hon är tydligt nöjd med klädbytet.
- Jag trodde du visste att man inte får säga sådär till unga tjejer? Jag trodde framför allt att just du, du med din historia, visste det. Det var jättehemskt och jag blev ledsen.
- Förlåt! Förlåt! Det var jättehemskt, förlåt!
Mamma ropar fortfarande när hon smäller igen dörren och går mot spårvagnen. Öppnar vinflaskan på väg ner för backen och tar en klunk för att lugna sig. Jävla mamma. 

De ska tydligen sitta mitt emot boulestället i Rålambshovsparken och dit hittar väl alla men inte hon. Sari får komma och möta henne och hon springer över gräsmattan med öppna armar. Sari är snygg som vanligt i grön lång sidenkappa och svarta pumps. I ringen sitter söta tjejer, några år yngre, och skäggiga killar. Två av killarna spelar gitarr och sjunger som klassiskt skolade rockstjärnor. Den ena ser ut som Joel Kinnaman och den andra har mörkt lockigt hår och 60-talskavaj. Hon tittar på båda och filmar dem med telefonen. De tittar tillbaka och ler bakom sina solglasögon.

Hon berättar för Sari om mammas kommentar och får sympatier och medhåll.
- Mammor måste chilla lite, proklamerar Sari. De måste förstå att när de säger såna saker känner man sig ful hela kvällen sen. Jag brukar säga till min mamma att hon gärna får ge råd men att hon måste få låta mig vara ibland för vi har kanske inte samma smak i allt. Kom hit, en kram!

Alla är fulla och alla vill ge komplimanger till klänningen. De vill att hon reser sig upp och snurrar så att kjolen flyger, de vill veta hur gammal den är. Alla är så snälla i den här ringen, till och med de söta tjejerna. Hon gissar att tjejerna inte varit lika snälla om hon kommit i rosa korta shorts. 

Jade?
Alexander?
Do you remember that day you fell out of my window?
I sure do, you came jumping out after me.
En gång till! Jade!
ALEXANDER!

Under allsången viskar hon till Sara att han med lockigt hår är så söt, hon är inte full än men måste säga det ändå. Han är tydligen världens bästa kille men det är alla i början. Alla söta killkompisar är världens bästa tills de gör något dumt och då är de svin som alla andra. Alla killar är svin! Även de världens bästa.

Plastglas delas ut, killarna sjunger Neil Young.

- Linus, har du träffat Amanda? frågar Sari plötsligt rätt ut i ringen.
De vinkar till varandra och hon reser sig upp för att skaka hand. Han vill kramas istället. Hans mörka skägg nuddar hennes hals.
- Vad fint du sjunger och spelar, säger hon efter kramen och trampar lite snett så att en 3,5:a nästan välter. 
- Vad fin hela DU är! Din klänning, du ser ut som en sommardag.
Ringen börjar fnissa.
- Nu tycker alla att jag låter som en våldtäktsman men jag menar att du är som en... blomma.
- En blomma som måste plockas, säger en extra rolig tjej i ringen och alla skrattar.

Hon passar in i den här gruppen och är en bättre version av sig själv. Vill bli och blir gillad av alla. Erbjuder alla ett glas av sitt dyra rosévin delar ut cigaretter till höger och vänster trots att hon behöver dem själv. Ja, vill jättegärna följa med till Trädgården och säger ingenting om den förmodade kön som de andra inte verkar tänka på. Hänger glatt på när de ska äta trots att hon själv är mätt och otålig. Springer iväg med allas skräp till papperskorgar och får varm ögonkontakt som tack.

De ska till en båt på Södermälarstrand och på vägen till bussen plockar han ner en syrénkvist och sätter den i knapphålet på hennes bröstficka. Doften och blickarna, hon kan inte andas. När han får en cigarett av henne lägger han armen om henne och pussar lätt på hennes axel. Det är sant, han gör faktiskt det.
När hon går med honom blir hon perfekt blygt rosig om kinderna och utan att ens tänka på det lägger hon hårslingor bakom örat sådär gulligt som kvinnliga huvudroller i tidiga Woody Allen-filmer gör. Snubblar på tåtar vid kajen så att han får fånga upp henne. Precis sådär manic pixie som hon förstår att han gillar. De pratar om båtar och folköl, hon fnissar på exakt rätt ställen. Hon känner hur han tittar på henne när hon ser ut över vattnet och låtsas fundera över något.

På båten sitter de i en ojämn cirkel och hon håller cigaretten bakom stolsgrannarnas ryggar. Så omtänksamt. Sari sitter bredvid Linus men han pratar mest med en tjej på andra sidan honom. Hon har snappat upp att tjejen har pojkvän så det gör ingenting.
Efter en mojito watermelon går hon två steg genom cirkeln och viskar i Saris öra.
- Jag vill hångla med honom.
- Då måste du säga det, han kommer inte fatta annars.
- Kan inte du säga det till honom? Jag vågar inte.

Hon går tillbaka till sin plats och ser när Sara lutar sig in i viskningsställning. Han lyssnar med rynkad panna. Hon själv sitter kvar och låtsas le mot sin mobil istället för mot honom. Men hon ser i vitögat att han inte ler lika mycket och inte tittar på henne alls.

Jade?
Alexander?

Hon pratar om porslinsmönster på jumpsuits med de söta tjejerna. Hon vill bli kompis med alla och frågar vad de ska göra på midsommar. De har äkta leenden och blir säkert aldrig bakfulla. De kommer vara ute på cykeltur i morgon innan hon ens har vaknat. Hon kan inte tänka sig att de har celluliter.

- Där är du ju, vad ska du beställa?
- En öl, men hallå vad sa han?
- Två öl tack! Nej alltså skit i honom, han sa att han var för trött och måste sova. Ska rösta imorgon och bla bla.
- Okej men vadå, jag vill ju bara hångla lite? 
- Jag vet! Jag vet! Han är dum i huvudet. Ligg lågt nu och sen när ni ses nästa gång, för ni kommer ses igen, så är du sval och cool. Det är mitt råd.

När de kommer upp från baren har han gått utan att säga något till någon. Senare kommer det fram att han ville hem till sitt gräs. Hon ursäktar sig och går hem längst kajen. Lyssnar på disco och glömmer honom lite.

På morgonen ska hon gå med familjen och rösta och de frågar varför det sitter en slokande syrén på jeansjackan. Hon säger att hon inte minns och slänger in den i en buske. 

Men sen på måndagen visar hon alla kollegor filmen på honom och berättar vad han heter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar